Afschakelen: slaap jezelf fris en vitaal

Geplaatst op door in de categorie Blog

Afschakelen! Als jouw slaap je lief is…

slapen vitaal vitaliteit duurzaamDe dag is wel zo’n beetje voorbij. Overdag ben je lekker bezig geweest. De avond is gevallen, en je verlangt naar slapen. Je duikt je bed in en voor je hoofd het kussen raakt, ben jij al in dromenland….

In your dreams!

De werkelijkheid is helaas vaak weerbarstiger: je hebt nog even snel-snel een wasje gedraaid. En de lunchtrommels voor de kinderen staan gevuld klaar in de koelkast voor de volgende dag. De laatste mails zijn gecheckt. Je duikt je bed in…en je ligt nog een hele tijd naar het plafond te staren.
Dit is zo níet hoe je het bedoeld had.

Slaap zacht, hoe doe je dat?

Lekker slapen heb je zelf in de hand. Het hebben van een bedtijd-ritueel is essentieel. En dit ritueel start ongeveer een uurtje voordat je daadwerkelijk wilt gaan slapen.

Melatonine, en wat het doet in je lichaam

Melatonine is een hormoon dat wordt gemaakt door de pijnappelklier (Engels: pineal gland) in de hersenen. Melatonine helpt bij de controle van je slaap-waakcyclus.

Je lichaam heeft zijn eigen interne klok die je natuurlijke cyclus van slapen en waken controleert. Je interne klok regelt hoeveel melatonine je lichaam aanmaakt. Normaal begint je melatonine niveau te stijgen in het midden tot late avond en blijft voor het grootste deel van de nacht hoog. In de vroege ochtend daalt je melatoninespiegel. Door de stijging van het melatonine niveau wordt je soezerig. Daling van het melatonine niveau maakt je alert en wakker.
In een ideale wereld val je vanzelf in slaap en wordt je ook weer vanzelf fris en uitgerust wakker.
Onze wereld is op veel vlakken best een heel fijne plek. Maar voor onze slaapkwaliteit verre van ideaal. Drukte, een overload aan prikkels, en veel afleiding maken het moeilijk om een natuurlijke slaapcyclus in stand te houden.beeldscherm

 

Slaapritueel

Dat maakt dat tijdig afschakelen van de dag dan ook zo belangrijk is. Je wilt de aanmaak van melatonine, en andere slaap-bevorderende processen stimuleren. Een vast slaapritueel helpt daarbij.

Start met dit ritueel een uur voordat je daadwerkelijk wilt gaan slapen. Alle beeldschermen uitzetten is een goed begin. Dat vind ik zelf eigenlijk het lastigste van het hele ritueel: bewust bedenken dat ik de ‘ruststand’ ga aanzetten, en dat ik dus stop met televisie kijken, mail checken of appen.
Ook alvast een lampje uitdoen, helpt. Want donkerte stimuleert de aanmaak van melatonine.

Het is in dit uurtje een heel goed moment om bijvoorbeeld een beetje te mijmeren, of om te mediteren.

Afschakelen van de dag bereidt jou voor op het ingaan van de nacht; van slapen, en dat jouw hersenen schoongespoeld zullen worden van alle indrukken van de dag. Jouw lichaam krijgt er mee het sein dat de waakzaamheid en alertheid die bij de dag hoort, losgelaten mag worden….

Val je zo in slaap? 10 tegen 1 dat je de volgende dag fris en fruitig ontwaakt en fluitend de dag begint.

Slaap lekker!

(Wil je meer weten over een gezonde leefstijl, download mijn e-book)
slapen vitaal

Tags

Terug naar het overzicht